Skip to main content
doua elicoptere ucrainene care survoleaza si ataca zona din estul tarii, in special orasul Slavyansk

Kiev atacă estul, morţi şi răniţi. Masacru în Odessa: 38 de morţi în incendiu.

Putin: „Acorduri distruse, să intervină Osce„. Obama şi Merkel: „Pregătiţi pentru noi sancţiuni

Armata ucraineană a pornit ieri dimineaţă o vastă operaţiune militară împotriva oraşului ucrainean separatist filo-rus Slavyansk. Preşedintele ucrainean ad interim, Oleksandr Turcinov a anunţat că forţele filo-ruse au „suferit pierderi importante, cu mulţi morţi şi răniţi”, totuşi fără să precizeze numărul. Autoproclamatul primar din Sloviansk, Viaceslav Ponomariov, informase precedent despre 5 morţi printre oficiali filoruşi.

În rândurile ucraine, în schimb, Turcinov semnalează doi morţi şi şapte răniţi. După părerea acestuia, armata din Kiev a reuşit să „ocupe toate localităţile fortificate şi checkpoint-urile” în jurul Slavyansk, „izolând complet oraşul”.

Un activist mort şi un altul rămas rănit în timpul atacului. În blitzul armatei ucraine la Slavyansk au fost angajate circa 20 de elicoptere din care 4 au fost abătute, cu un pilot mort şi altul capturat. Acesta e rezumatul televiziunii filo-Cremline, Russia Today.

Ministerul ucrainean al apărării a confirmat abaterea doar a două elicoptere Mi-24 cu ajutorul unui complex portabil pentru apărarea aeriană. Asta scrie pe Facebook ministerul internelor Arsen Avakov, care spune că se găseşte la faţa locului împreună cu ministrul apărării.

Masacrul de la Odessa. Între timp a explodat o maxi-revoltă la Odessa, în Ucraina orientală, între filo-ruşi şi filo-Kiev, cei din urmă susţinuţi de ultrà ai echipei locale de fotbal. 38 de persoane au decedat într-un incendiu în urma altercaţiei, spun surse oficiale. Ministerul internelor a precizat că „pe lângă ciocniri, a pornit şi un grav incendiu” la Casa sindicatelor şi „38 de persoane au murit, 30 prin sufocare şi 8 pentru că s-au aruncat de la fereastră”. Poliţia a încercat inutil să se interpună între cele două aliniamente, care s-au confruntat cu bastoane, pietre şi molotov.

Rusia înţelege, cu indignare, ştirile noilor crime comise la Odessa şi cere Kiev-ului şi susţinătorilor occidentali să pună capăt anarhiei şi să îşi asume responsabilităţile în faţa poporului ucrainean”. Aceste cuvinte apar într-o notă a ministerului de Externe rus. Rusia a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Siguranţă al Onu asupra situaţiei din Ucraina – se înţelege din surse ale Naţiunilor Unite. Cererea Moscovei de întâlnire între „cei Cincisprezece” ar fi fost motivată de „o gravă escalation a violenţelor din estul Ucrainei”. In reuniunea desfăşurată ieri se presupune că s-a discutat de ultimile evenimente din ţară, printre care şi atacul militar asupra separatiştilor filo-ruşi la Slavyansk.

Yatseniuk. Ucraina traversează „cele mai periculoase 10 zile” din istoria sa de la independenţa din 1991. Cel care a subliniat fragilitatea situaţiei în acest moment particular a fost premierul ad interim de la Kiev, Arseniy Yatseniuk, într-un interviu dat ziarului Financial Times. Şeful guvernului a acuzat Moscova că ar fi instigat ciocnirile cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 mai şi în aşteptarea aniversarului victoriei sovietice asupra naziştilor din 9 mai. În 11 mai separatiştii filo-ruşi care au ocupat sedii guvernative într-o duzină de oraşe în regiunile Donetsk şi Jugansk vor ţine un referendum pentru independenţă.

shots

Putin. Raidul de pedeapsa al Kievului în estul Ucrainei, după spusele Cremlinului, distruge acordurile de la Geneva. „Utilizând aviaţia pentru a trage asupra localităţilor de civili, regimul de la Kiev a lansat o operaţiune de pedeapsă şi distruge toate speranţele pentru punerea în practică a acordurilor de la Geneva”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov.

Moscova a cerut ajutorul Organizaţiei pentru siguranţă şi cooperare în Europa (Osce) pentru a opri operaţiunile forţelor armate în estul ţării împotriva militanţilor filo-ruşi – spune agenţiei de presă Itar-Tass reprezentantul Moscovei la Osce, Andrey Kelin – Cererea a ajuns în timp ce încă sunt ţinuţi prizonieri de către separatişti şapte observatori ai organizaţiei cu sediul la Viena, opriţi acum o săptămâna la Slavyansk.

Forţele ucraine au înconjurat Slavyansk şi au luat controlul a 9 checkpoint – spune ministrul internelor Arsen Avakov, cerând locuitorilor din Slavyansk şi Kramatorsk să rămână în casă şi să închidă ferestrele. Avakov a denunţat faptul că „teroriştii au deschis focul cu armament greu împotriva forţelor speciale ucraine, inclusiv lansatoare de rachete şi se ascund în spatele civililor, folosindu-se de locuinţele acestora.”

Recrutarea. Ucraina a reintrodus recrutarea din cauza „deteriorării situaţiei în estul şi sudul ţării şi din cauza creşterii forţelor filo-ruse care ameninţă integritatea teritorială”. Prevederea, în vigoare cu efect imediat, e conţinută într-un decret semnat de preşedintele ad interim Oleksandr Turchinov.

Decretul preşedintelui naşte în urma creşterii unităţilor armate filo-ruse, care au luat controlul clădirilor publice, comunicaţiilor şi transportului în regiunile Donesk şi Lugansk. Recrutarea, care prevede introducerea de cetăţeni în listele de chemare la serviciul militar obligatoriu, priveşte bărbaţi cu vârstă între 18 şi 25 de ani.

Obama şi Merkel sunt pregătiţi pentru noi sancţiuni. „Suntem pregătiţi cu noi paşi dacă Rusia continuă cu invazia sa” asupra Ucrainei: a spus preşedintele american, Barack Obama în conferinţa de presă cu cancelarul german Angela Merkel. Statele Unite şi Germania „sunt unite împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei şi Ucrainei şi determinate în coordonarea propriilor acţiuni, inclusiv acţiunilor împotriva Moscovei” a adăugat. Obiectivul sancţiunilor „nu este pedepsirea Moscovei, dar împingerea Rusiei să aleagă strada potrivită, aceea a rezolvării crizei în Ucraina pe cale diplomatică” a subliniat, adăugând că „Ucraina nu poate fi considerată un apendice, o extensiune a Rusiei” şi chemând atenţia preşedintelui Putin, a cerut să nu fie contrastate alegerile din 25 mai şi să nu se obstacoleze deciziile guvernului de la Kiev, ales pe cale democratică. „Dacă situaţia în Ucraina nu se stabilizează, noi sancţiuni împotriva Rusiei vor fi inevitabile”, a fost ecoul adăugat de Merkel.

Kerry refuză convorbirea telefonică cu Lavrov. Secretarul de Stat american John Kerry a amânat o convorbire telefonică prevăzută pentru ieri cu colegul rus Serghei Lavrov. Astfel a declarat o sursă diplomatică rusească citată de agenţiile Itar-Tass şi Interfax, denunţând comportamentul „iresponsabil”. După părerile sursei, convorbirea ar fi fost concentrată asupra situaţiei din Siria, dar diplomaţia rusească ar fi cerut ca şi criza din Ucraina să fie pusă în ordinea zilei. „Washington a actualizat convorbirea telefonică probabil pentru astăzi”. „O astfel de abordare mărturiseşte faptul că, colegii noştri americani nu sunt interesaţi în căutarea unei soluţii pentru această situaţie explozivă care ar putea avea urmări neprevăzute, şi îşi bat joc de autorităţile la putere în Kiev”, a adăugat sursa.

Comentarii

comentarii