Skip to main content
vegetale

Consumul de carne dăunează sănătăţii?

Animalele crescute pe intreaga planetă sunt de circa 10 ori mai multe decât populaţia umană, iar după spusele FAO consumul mondial de carne se va dubla până în 2050. Este vorba de un aliment bogat în proteine, dar care conţine şi substanţe ce pot dăuna organismului nostru.

1) Antibiotice
Un consumator mediu de carne ingerează anual aproape 9 grame de antibiotice fără să ştie, care sunt echivalentul administrării a 4 terapii antibiotice pe an. Antibioticele sunt utilizate în crescătoriile intensive şi des rămân în ţesuturile animale şi, deci, ajung în farfuria noastră: pentru a produce un kg de carne sunt utilizate 100 grame de produs. Mai mult, există riscul ca acea carne să transmită omului bacterii rezistente la antibiotice care, drept urmare, contribuie la dificultatea de a trata anumite patologii transmise de aceste tipuri de bacterii.

2) Bacterii
Carnea nu conţine bacterii datorită antibioticelor folosite? Nu, sunt prezente şi bacterii rezistente la antibiotice, cunoscute ca şi superbacterii. Un studiu recent a demonstrat prezenţa de bacterii rezistente la antibiotice în 84% din puii comercializaţi pe scară largă.

3) Hormoni şi substanţe interzise
În ţările din Uniunea Europeană e interzisă utilizarea hormonilor anabolizanţi cu scopul de a „pompa” animalele crescute pentru a frăgezi carnea, dar nu toată lumea respectă asta. „Fapte Alimentare” a condus un studiu din care reiese că 15% din carnea bovină este tratată cu hormoni şi substanţe interzise. În vederea unei soluţionări pe scară redusă consumatorilor convine să se adreseze furnizorilor de încredere sau direct producătorilor, cu toate că preţul cărnii este puţin mai ridicat.

Comentarii

comentarii